Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri
Užitak u slasnom morskom zalogaju gurmani imaju prigodu iskusiti na Danima školjaka koje na području sjeverozapadne Istre, od 13. veljače do 20. ožujka 2016. godine organiziraju turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.
U ponudi restorana naći će se maštoviti meniji na bazi školjaka,po prigodnim cijenama! Kulinarske delicije sljubljivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.
Istarske školjke - kapešante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju.
Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba, a
kapešante se najčešće vade iz mora uz zapadnu obalu Istre, kraj izvora
slatke vode, ponajprije na ušću Mirne, poznatom po vrhunskim
primjercima.
Najbolje su zimi, a koji god recept izaberete nećete pogriješiti.
U buzari s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina, pomidorima,
maslinovim uljem i bijelim vinom, s domaćom tjesteninom, u rižotima,
zapečene u pećnici i na roštilju ili pak u sofisticiranim suvremenim
kombinacijama.