Istra

Istra je najveći Hrvatski poluotok, a gledajući ga na karti poprima srcoliki oblik, pa se za Istru može reći da je srce Europe. Strateški joj položaj omogućava odličnu povezanost sa svim obližnjim zemljama. Kupana Jadranskim morem godinama je bila poznata po svom morskom turizmu i obalama, no već se neko vrijeme profilira i kao uspješna enogastronomska destinacija tokom cijele godine. Njena je unutrašnjost skriveno blago koje svaki gost ljubomorno otkriva i zaljubljuje se u okuse i mirise ove zemlje, konstantno se vraća i prepričava svima šta je tu otkrio. Tako se priča o ovom predivnom kraju širi, gosti su sve brojniji i znatiželjniji, a nemalo njih je vidjevši Istru potvrdio da je sličnost sa francuskom Provansom i talijanskom Toscanom vrlo izražena.


Gastronomska ponuda u Istri

Istarska su vina svjetski poznata, nadaleko se čula i priča o našim gourmet restoranima,maslinovom ulju, tipičnim jednostavnim jelima, užitku koji pruža i sam ambijent istarskih konoba, šetnja prirodom, pronalazak skrivenih dragulja prirode i gastronomije….Kroz cijelu se godinu u Istri može uživati i svako godišnje doba nudi nešto posebno. U proljeće kada priroda buja nema ljepšeg osjećaja od šetnje, mirisa pokošene trave, osjećaja da oko Vas sve raste i sve se zeleni. To je i doba šparoga, raznih manifestacija gdje se nude jela na bazi divlje šparoge koje privlače goste iz cijeloga svijeta. Ljeto je posebno aktivno na ovim područjima, sve živne, a pogotovo istarska obala. Riblja jela su tada omiljena, razne ribarske fešte predstavljaju posjetiteljima delicije Jadranskoga mora, a omiljene su zasigurno one gdje je glavna glumica sardela!


Istra tijekom godine

Jesen je čarobna, šarena i sve je nekako mirnije, ugodno, romantično….To je doba kada ljubitelji šuma kreću u potragu za raznim vrstama gljiva među kojima je i kralj gljiva, istarski bijeli tartuf! Jela sa bijelim tartufom su vrlo tražena, a ljubitelji ove namirnice neće propustiti i razne manifestacije gdje se gostima predstavljaju delicije spravljene od tartufa, razne gljivarijade i slično. Jesen je i doba berbe grožđa i kada počinje proces stvaranja poznatog istarskog vina. Zima je najmirnije godišnje doba u Istri, kada je sve nekako usporeno i fascinantno. Mjesta koja ljeti vrve ljudima, sada su mirna i samo za Vas, možete uživati u svakom trenutku bez da Vas itko ometa. Tada su konobice zagrijane pucketanjem vatre, domaćini pripremaju poznatu peku ili jela ispod čripnje, pijucka se dobro istarsko domaće vino i uživa u blagodatima života. To je doba berbe maslina i proizvodnje odličnog istarskog maslinovog ulja koje je prepoznato u cijelom svijetu.


Podijeli ovaj članak